top of page
IMG-20211016-WA0001.jpg

Over

Tegen de duinrand op het strand van Bloemendaal, vlak bij strandpaviljoen Parnassia, staat jaarlijks van maart tot oktober de CatClub Bloemendaal aan Zee.

Een watersportvereniging voor catamaranzeilers, kitesurfers, windsurfers, golfsurfers en wingfoilers die voorheen ook bekend stond als Cat & Kite-Club Bloemendaal en KZV Bloemendaal, de KustZeilVereniging in de Baai van Bloemendaal.

Een kleine vereniging sinds 1983, waar de watersport centraal staat, maar ook ruimte is voor het sociale aspect. De leden werken samen aan een goede sfeer en het onderhoud van een unieke locatie.

De zelfvoorzienende en ECOvriendelijke accommodatie bestaat uit een clubhuis met stromend water, electriciteit van de zonnepanelen, keuken met fornuis en koelkasten, kleedruimte met toilet en warme douche, en drie opslagcontainers voor de zeilen, wetsuits, kites, gear en boards en uiteraard: een BBQ.

Bij aanvang van het seizoen in het vroege voorjaar wordt het clubhuis door de leden gezamenlijk opgebouwd en in het najaar afgebroken. De bouwcommissie die het overziet bestaat uit de beste klussers van de club.

Saamhorigheid: het is een club met niet te veel regels, vrijheid=blijheid, maar wel alle voorzieningen voor een comfortabel verblijf. Leden hoeven geen bardiensten of iedere dag corvee te draaien, maar wel is er saamhorigheid bij het schoonmaken en onderhoud. Voor familieleden en vrienden is er voldoende ruimte een hapje mee te eten, een borrel te drinken en wat te zeilen.

De wedstrijdcommissie organiseert er zeilwedstrijden, zoals de CoCup, de clubkampioenschappen en er nemen elk jaar een aantal van de beste zeilers deel aan de befaamde Ronde van Texel.

De jaarlijkse contributie is laag en afhankelijk benodigde opslagruimte voor gear. Circa een €200,- per seizoen, gezinslidmaatschappen beschikbaar en - jonge - kinderen gratis. Zie de actuele tarieven bij ons aanmeldformulier.


De CatClub verwelkomt graag zeilende leden met catamaran, neem als (kite)surfer of overige watersporter via het inschrijfformulier contact op voor de eerste mogelijkheid

image_edited.jpg
40jaarCatClub_pet.jpeg

40+ jaar CatClub

De Catclub Bloemendaal viert in 2024 haar ruim 40-jarig bestaan. Deze kustwatersportclub heeft dus een rijke historie, waarvan een deel wordt belicht in deze terugblik.
 

De Catclub werd in december 1983 opgericht als vereniging en had aanvankelijk strandpaviljoen Mira Mare (nu bekend als Republiek) als startlocatie op het Bloemendaalse strand. Bij dit strandpaviljoen werden alle zaken voor de Catclub geregeld voor de leden met een kleine twintig catamarans. De leden brachten hun eigen boot mee, tuigden deze op en zeilden de branding in. Eten en drinken werden op dienbladen geserveerd, maar wel tegen betaling aan de horecaeigenaar, net als de kosten voor de ligplaats en de opslag van zeilspullen. Het opbouwen en afbreken, zoals de leden dat nu doen, was de verantwoordelijkheid van de strandpaviljoenhouder.
 

Dit systeem functioneerde jarenlang goed, hoewel er in één seizoen bijna een faillissement dreigde nadat een bestuurder een exclusieve kerstborrel had georganiseerd, waarbij de clubkas flinke averij opliep. Na een reddingsoperatie door enkele leden hield de club-representatie het bij een schaal met haringstukjes tijdens de jaarvergadering aan het einde van het zeilseizoen bij paviljoen Mira Mare.
 

Bij de eeuwwisseling kwam er onverwacht een einde aan de lange relatie tussen Mira Mare en de Catclub. Het familiepaviljoen was verkocht aan de trendy beachclub Republiek. Tot ieders verbazing paste de aanwezigheid van de catamarans tegen de helling van het strandpaviljoen volgens het management van Republiek niet in het ‘concept’ van de beachclub. En de komst van meerdere trendy beachclubs, waaronder Bloomingdale (voorheen familiepaviljoen Koper), zorgde voor meer drukte op het strand. Zeilen op drukke dagen was nauwelijks mogelijk; de boten moesten soms over badgasten heen naar de branding worden getild. Dit bracht de veiligheid van zowel badgasten als watersporters in gevaar.
 

In januari 2002 verleende de gemeente Bloemendaal vlot medewerking aan een eigen locatie voor de Catclub, evenals voor de Surfclub (toen naast het huidige San Blas gevestigd). Voor de Catclub werd dit een eigen breed stuk strand net ten noorden van beachclub Woodstock 69, bij de opgang naar camping De Lakens. Fantastisch om een eigen clublocatie te hebben, maar de kleine Catclub bezat begin 2002 vrijwel niets: weinig geld in kas en geen eigen huisvesting. Het bestuur bood de oplossing: de leden gaven de Catclub een renteloze lening van een paar honderd euro per persoon, waarmee een accommodatie kon worden gekocht: een clubhuis, een zeecontainer en een toilet-/douche-unit. Voor wat, hoort wat. Dit bezit moest elk jaar op het strand door de leden worden opgebouwd en afgebroken, waarbij transport en winteropslag de grootste kostenposten van de club waren.
 

De kleine kustzeilvereniging bevond zich met een eigen toplocatie weer in rustiger vaarwater. De CatClub en gemeente bewogen wel mee met de kustafslag door wilde zee van winterse stormen. De locatie bij Woodstock verdween na een paar jaar, inclusief gloednieuwe, nooit gebruikte riolering die in zee terechtkwam. Met steun van de gemeente vond de Catclub een nieuwe locatie iets ten noorden van onze huidige plek, ten zuiden van Parnassia, op het ‘sportstrand’. Daarna verdreef de zee de club naar een veilige plek ten noorden van Parnassia, op het ‘natuurstrand’. Verblijf in de ‘natuur’ was slechts bij hoge uitzondering toegestaan, totdat onze huidige locatie zo’n 6 jaar geleden weer veilig werd verklaard na zandsuppletie.
 

Met de hulp van vele leden heeft de milieuvriendelijke accommodatie van de Catclub zich door de jaren heen verbeterd. Het clubhuis beschikt nu over stromend water, elektriciteit van zonnepanelen, een keuken met fornuis en koelkasten, meubilair, een kleedruimte met toilet en warme douche, en drie opslagcontainers en een BBQ. Ook een tractor, een welkome aanwinst na een nut- en noodzaakdebat, maakte deel uit van de voorzieningen. Deze tractor, oorspronkelijk een monumentale grote Italiaanse trekker genaamd de Centauro, is inmiddels vervangen door een kleiner trekkertje.
 

Ondanks deze verbeteringen kon de afname in populariteit van catamaranzeilen rond 2005 niet worden voorkomen, ten koste van bijvoorbeeld kiten op zee. Om ledenverlies tegen te gaan, transformeerde de club tot een brede zeewatersportvereniging voor catamaranzeilers, kitesurfers, windsurfers, golfsurfers, zeekanoërs en wingfoilers. Voorheen stond de club bekend als Cat & Kite-Club Bloemendaal en KZV Bloemendaal, de KustZeilVereniging in de Baai van Bloemendaal.
 

Naast alle veranderingen in de afgelopen decennia zijn er waardevolle constanten binnen de Catclub. Jaarlijks terugkerend zijn de zeilwedstrijd om de CoCup (het clubkampioenschap catamaranzeilen), de Club BBQ en de winterse jaarvergadering in het clubhuis van BVC, de Bloemendaalse Voetbal Club. De kern van Catclub Bloemendaal blijft een fijne kleine vereniging waar watersport centraal staat in een prettig sociaal verband. De leden werken samen aan een goede sfeer, het onderhoud en beheer van een unieke locatie, en genieten er samen van. Saamhorigheid is een kwaliteit van de club. Het is een club met weinig regels, waar ‘vrijheid is blijheid’ geldt, en met alle voorzieningen voor een aangenaam verblijf. En dat al meer dan 40 jaar!

Extra info & Historie?

0aafc4d5d3866f803e6cd2b2960e2c61_edited.

de CatClub kan niet zonder:

bottom of page